Beseda o olympijských hrách so športovým komentátorom Petrom Bučekom, 18.1. 2014

18.01.2014 15:00

 

Privítali sme medzi nami športového novinára Petra Bučeka

 

Prvým podujatím Občianskeho združenia „LABUŤ“ v roku 2014 bola beseda so športovým redaktorom Slovenského rozhlasu Petrom Bučekom, ktorá sa uskutočnila 18.01.2014 o 15:00 hod. v sále kultúrneho domu v Malom Záluží.

 

Šport  je  dôležitou súčasťou spoločenského života a  púta pozornosť ľudí. Pôsobí v ňom veľa osobností , nielen spomedzi športovcov, ale aj organizátorov, novinárov…..

Vo februári  sa budú konať zimné olympijské hry v Soči, preto sme sa rozhodli pozvať na besedu práve pána Petra Bučeka, ktorý sa osobne zúčastnil mnohých olympiád, aby  sa s nami podelil o svoje zážitky a postrehy z nich. Jeho rozprávanie bolo zaujímavé a vtipné boli aj príhody, ktoré sa mu stali počas nahrávania. Okrem olympijských hier bola témou aj situácia v slovenskom športe a zákulisie športového prenosu, či už na olympiáde alebo na rôznych súťažiach. Vyslovil myšlienku, že olympijské hry spájajú národy a mali by sa niesť v duchu „fair play“. Počas besedy sme mohli sledovať aj zábery z otváracieho ceremoniálu letných olympijských hier v Pekingu, ktoré sa konali v roku 2008. Ako nám prezradil, podľa neho to bola najkrajšia a najlepšie zorganizovaná olympiáda, na ktorej sa zúčastnil. Okrem toho sme sa dozvedeli aj o jeho začiatkoch, ako sa stal športovým redaktorom a poodhalil nám aj čo to zo svojho súkromia.

Šport je téma pre ľudí príťažlivá, dokazuje to aj hojná účasť občanov. V sále KD bola veľmi priateľská atmosféra, občania sa živo zapájali do besedy a kládli hosťovi zaujímavé otázky, na ktoré dostali ešte zaujímavejšie odpovede.

Pán Buček, v mene členov OZ „LABUŤ“ a občanov Malého Zálužia ďakujeme za príjemne strávené sobotné popoludnie a želáme Vám všetko dobré, hlavne zdravie a veľa ďalších  zaujímavých pracovných príležitostí.

Peter Buček je nielen športový novinár, jeho pôsobenie v rámci športu je oveľa širšie  a robí veľa záslužnej práce. O jeho  ďalších  aktivitách sa môžete dočítať v nasledujúcich riadkoch:

Rozhlasový športový redaktor Peter Buček sa narodil 23.11.1952 v Nitre, ale od útleho veku žije v Bratislave, vyštudoval Strednú všeobecno-vzdelávaciu školu a Chemicko-technologickú fakultu SVŠT v Bratislave. Už ako stredoškolák a aj počas celého štúdia na VŠ prispieval do rôznych rubrík v denníkoch Smena, Šport a Večerník a príležitostne písal aj do iných novín a časopisov. Hneď po skončení VŠ v roku 1976 sa zamestnal ako športový redaktor vo Večerníku. Potom istý čas pracoval vo svojom vyštudovanom odbore v Slovenských plynárňach. Láska k práci redaktora však nezmizla. Popri zamestnaní vyštudoval na Filozofickej fakulte UK aj žurnalistiku. V roku 1985 sa vrátil do Večerníka, kde pracoval ako športový redaktor, neskôr ako vedúci športového oddelenia.

Od roku 1993 pracuje v športovej redakcii Slovenského rozhlasu. Ako redaktor komentátor absolvoval 9 veľkých olympiád: Letné olympijské hry v Atlante 1996, Sydney 2000, Atény 2004, Peking 2008, Londýn 2012, Zimné olympijské hry v Nagane 1998, Salt Lake City 2002, Turín 2006, Vancouver 2010.

Petra Bučeka aj jeho brata a sestru priviedol k športu otec. Aktívne začal športovať už na základnej škole. Neskôr hrával hádzanú za Červenú Hviezdu Bratislava, bol členom reprezentačného družstva ČSSR do 21 rokov. Hádzanej zostal verný aj po ukončení hráčskej kariéry ako hádzanársky rozhodca I. triedy. Začal sa venovať aj vodným športom ako rozhodca III. triedy pre rýchlostnú kanoistiku. Naše terajšie vodácke hviezdy – bratov Hochschornerovcov, Martikána, Kaliskú, Beňušovcov a ďalších, sledoval od ich útleho detstva i prvých záberov vo vode.

Peter Buček stál v 80-tych rokoch pri zrode triatlonu na Slovensku. Dodnes sa aktívne venuje nielen jeho popularizácií, ale je aj jeho hlavným koníčkom. Je triatlonista telom aj dušou už niekoľko desaťročí. V júni 2012 absolvoval MORAVIANMAN v Otrokoviciach (ČR). Je to klasická súťaž železného muža (3,8 km plávanie, 181 m bicykel a 42,2 km beh). Svoju vekovú kategóriu vyhral s časom 14 hodín a 8 minút a potom absolvoval v Bátovciach SLOVAKMAN – polovičný Ironman (1,9 km plávanie, 90 km bicykel a 21,1 km beh), kde bol v kategórii 50 + na 6. mieste s časom 6 hodín        1 minúta. Začiatkom decembra 2013 sa zúčastnil na pretekoch Laguna Phuket Triathlon (polovičný Ironman) v Thajsku v kategórii 60 – 64- ročných obsadil skvelé 2. miesto. V úmornej horúčave 33 º C a pri vlhkosti vzduchu 90 % dosiahol na vzdialenostiach 1,9 km plávania, 90 km na bicykli a 21 km záverečného polmaratónskeho behu výsledný čas 6:37:58 h a v absolútnom poradí skončil na 309. priečke.

Okrem práce v rozhlasovej redakcii a triatlonu si Peter Buček nachádza čas aj na ďalšie aktivity. Stál pri zrode Slovenského paraolympijského výboru v roku 2008 a dodnes s ním spolupracuje a pravidelne sa zúčastňuje všetkých paraolympiád.

Angažoval sa aj pri zrode Slovenského hnutia špeciálnych olympiád (mentálne postihnutí športovci). Často je súčasťou organizačného výboru svetových podujatí, na ktorých sa zúčastňujú slovenskí mentálne postihnutí športovci, na niektorých podujatiach pôsobil aj ako pomocný tréner.

Aktívne pôsobí v hnutí Fair play na Slovensku. Je členom kolégia Klubu fair play Slovenského olympijského výboru a mediálnej komisie SOV, kde za dlhoročnú propagáciu fair play získal v roku 2003 najvyššie domáce ocenenie v tejto oblasti – Cenu fair play SOV.

Je aj členom Mediálnej komisie Medzinárodného olympijského výboru a aktívnym prispievateľom do športových periodík MOV.

K športu viedol Peter Buček aj svoje deti. Jeho mladší syn Michal je úspešný triatlonista a kondičný tréner v Hongkongu. Úspešne absolvoval aj najznámejšiu svetovú triatlonovú súťaž Ironman na Havaji.

Viac informácií sa dočítate aj v obecných novinách Občasník (letné vydanie 2013).

                                                Viera Predanocyová, Zuzana Zábražná  

—————

Späť